sl8

Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу организовао је за своје студенте пешачку туру са тематским излетом на Бабином зубу, у оквиру предмета Активности у природи. Ова једнодневна активност пружила је студентима изузетну прилику да истраже природна богатства прелепог дела Старе планине.
Пролазећи планинарским стазама, студенти су имали прилику да виде истинску лепоту планинских врхова, зелених долина и кристално чистих потока. Овај излет је пружио студентима могућност да се поново повежу са природом и да буду непосредни сведоци њене величине и значаја за човека.

sl2

sl4

Један део активности био је посвећен указивању прве помоћи повређеном на пешачкој тури. Студенти су учили како да праве импровизована носила за транспорт повређених користећи доступне материјале у природи и планинарску опрему. Овај део активности је имао велики значај јер је студентима пружио практичне вештине и знања која им могу помоћи у случају хитних ситуација приликом боравка у природи.

sl7

sl5

У повратку, студенти су посетили природну творевину - водопад "Бигар", који је у потпуности сачињен од калцита и представља уникатни природни феномен, пред чијом лепотом нико не може остати равнодушан.
Најважнији исход ове пешачке туре са тематским излетом је истицање недвосмисленог значаја очувања природе која нас окружује. Студенти су били подсетници да природа није наслеђена, већ позајмљена од будућих генерација. Ово искуство нас је подсетило на обавезу да подредимо свој начин живота у складу са заштитом и очувањем природних ресурса.
Уопштено, пешачка тура са тематским излетом на Бабином зубу била је несумњиво узбудљиво и образовно искуство за студенте Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу и допринела је бољем разумевању природе, уз усвајање нових вештина и знања која могу наћи примену у непосредној пракси.

sl6

sl13

sl11

sl1

sl9

sl10