Одштампајте ову страницу

др Саша Бубањ

Подаци

 • Катедра: Катедра за примењену кинезиологију
 • Предмети: Биомеханика - Основне академске студије, фвс и Основне струковне студије, спорт
  Биомеханика спорта - Специјалистичке струковне студије, спорт
  Технологија спорта 2 - Мастер академске студије, фвс
  Примењена биомеханика спорта - Докторске студије
 • Контакт: тел. 511-940 лок. 201; кабинет 201;
 • Europass model CV: Saša Bubanj - Europass model CV
 • Лични подаци и досадашње образовање: Саша Бубањ је рођен 21.09.1972. године у Београду. Основну и средњу школу завршио је у Нишу, као и Филозофски факултет - одсек за физичку културу Универзитета у Нишу, 1996. године са просечном оценом 9,29/10. На дипломском раду добио је оцену 10/10. Магистарску тезу под називом “Спортски тренинг, интензитет и предострожност код деце: предности и ризици на физиолошком плану”, одбранио је 2001. године на Департману спортских и физичких активности, Универзитета Париз VI, Пјер и Марија Кири у Француској. Докторску дисертацију под називом “Утицај изометријског и балистичког мишићног потенцијала на разлике у густини коштаног ткива кичменог стуба и зглоба кука спортиста и неспортиста”, одбранио је 2007. године на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Ожењен је и отац двоје деце.

 • Професионална каријера: Радни однос на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу засновао је 2005. године, када је изабран у звање асистента на предмету „Биомеханика“. Учествовао је у реализацији програмског садржаја практичног дела наставе на предмету „Биомеханика“ у школској 2005/06, 2006/07 и 2007/08 години. На предмету „Биомеханика“ изабран је у звање доцент, 2008. године. Од 2008. године спроводи практичну и теоријску наставу на предмету „Биомеханика“. У звање ванредни професор на предмету „Биомеханика“ изабран је 2013. године. На Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, ангажован је на следећим предметима:
  „Биомеханика“ (Основне академске студије, физичко васпитање и спорт и Основне струковне студије, спорт), „Биомеханика спорта“ (Специјалистичке струковне студије, спорт), „Технологија спорта 2“ (Мастер академске студије, физичко васпитање и спорт и Мастер академске студије, учење на даљину), „Биомеханика вежбања“ (Мастер академске студије, Физичко васпитање, физичка активност и здравље) и „Примењена биомеханика спорта“ (Докторске академске студије). Учествује у реализацији практичне наставе на предмету „Скијање“, као и у реализацији пријемног испита за основне академске студије. Од 2016. године учествује у остваривању дела наставе на мастер академским студијама Медицинског факултета Универзитета у Београду и на мастер академским студијама Факултета за спорт и физичко васпитање са седиштем у Лепосавићу, Универзитет у Приштини.

  СПОРТСКА КАРИЈЕРА
  Још од пионирских дана, бавио се рукометом и био успешан играч у СР Југославији, Израелу и Француској. Наступао је за Р.К. Железничар Ниш, Р.К. Дубочица Лесковац, Р.К, Јединство Бољевац, Р.К. Кикинда, H.C. Herzliya, Tel Aviv, H.C. Mulhouse, Dreux AC Handball, J.S.B. Handball Bonifacio. Био је члан стручног штаба рукометне селекције Универзитета из Ниша на Универзитетском европском првенству у рукомету одржаном у Србији (Ниш), 14-20 јула 2008. године и члан екипе Р.К Железничар из Ниша, последњег јуниорског првака СФРЈ Југославије у рукомету из 1991. године. Актуелни је члан скупштине Р.К Железничар из Ниша.

  ДОПРИНОС АКАДЕМСКОЈ И ШИРОЈ ЗАЈЕДНИЦИ
  Руководилац је мастер академских студија под називом „Физичко васпитање, физичка активност и здравље“, Факултета спорта и физичког васпитања, Универзитета у Нишу. Уредник је међународног научног часописа Универзитета из Ниша, под називом „Facta Universitatis Series Physical Education and Sport“. Руководилац је, координатор и учесник у бројним међународним, регионалним и националним пројектима (Tempus, Erasmus+, GIZ, i dr.). Предавао је и усмено излагао на иностраним и националним Универзитетима. Био је уредник зборника радова научне конференције Факултета спорта и физичког васпитања, Универзитета у Нишу, под називом „ФИС комуникације у спорту, физичком васпитању и рекреацији“. Био је члан редакције међународног научног часописа Универзитета из Ниша, под називом „Teme“, одговоран за област наука у спорту. Члан је уређивачке секције часописа „Acta Kinesiologica“ из Босне и Херцеговине. Рецензент је у часописима Facta Universitatis Series Physical Education and Sport, Teme, Scientific Research and Essays, Exercise and Quality of Life. Представник је Факултета спорта и физичког васпитања, Универзитета у Нишу, у међународној организацији под називом „European Network of Sport Education (ENSE)“, и члан међународне организације под називом „European College of Sport Science (ECSS)“. Цитиран је 175 пута (доступно на: https://scholar.google.com/citations?user=AKys1fsAAAAJ&hl=en). Стекао је звање нструктора скијања скијашког савеза Србије. Поседује сертификат о учешћу на дијагностичком курсу остеопорозе и положеном тесту издатом од стране Међунардне фондације за остеопорозу и Удружења за борбу против остеoпорозе, Србија. Одлично говори, чита и пише енглески, француски и шпански језик (сертификати B2 и C1 нивоа). Изабран је за најбољег студента Филозофског факултета, Универзитета у Нишу 1993. године. Његова кратка биографија објављена је у Енциклопедији Ниша, тому: Спорт, од стране Центра за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу, редактор Проф. др Ненад Живановић, 2015. године.

Сродни чланци

FaLang translation system by Faboba